Gotowanie na parze

Przygotowanie potraw to bardzo ważna kwestia w dbałości o codzienne menu. Nie tylko dobór, zestawienie i pory posiłków decydują o jakości Waszych stylów żywienia. To, w jaki sposób przygotowujecie potrawy, także ma nieodłączną ważność. Najbardziej ze wszystkich technik kulinarnych polecam gotowanie na parze. Jeśli nie posiadacie parowara, można użyć specjalnej nakładki na tradycyjny garnek. Dlaczego gotowanie na parze? Oto zalety:

  • bardzo małe straty witamin i składników mineralnych
  • lekkostrawność
  • efektywne wchłanianie korzystnych składników
  • brak czynników drażniących przewód i układ pokarmowy
  • wyrazisty smak i aromat bez przyprawiania
  • oszczędność czasu

Jakich produktów nie parujemy?

Warzyw z wysoką zawartością wody, np. pomidorów, grzybów, pieczarek, a także produktów zamrożonych.

Dla ambitnych i zainteresowanych konkurs! Wymyśl własny przepis na danie, które można przygotować w parowarze, z dokładną ilością i rodzajem produktów, przygotuj i zamieść zdjęcie pod postem 🙂 Najciekawszy wpis zostanie nagrodzony zbiorem inspiracji do gotowania na parze autorstwa Jacka Szczepańskiego „Gotowanie na parze”! Do dzieła!

 

Blog Gotowanie na Parze Milena Nosek #metkabaletka #dance #dancer #taniec

 

Nagroda!!! Nagroda!!!

Blog Gotowanie na Parze Milena Nosek #metkabaletka #dance #dancer #taniec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.